Nijntje 60 jaar !

2015 is het jaar dat nijntje van tekenaar Dick Bruna 60 jaar is geworden. In 1955 verschijnt het eerste boek over nijntje. Dick Bruna vertelt tijdens een vakantie aan zijn oudste zoon een verhaaltje over het konijn dat in de tuin van hun vakantiehuisje rondloopt. Hij maakt er tekeningen bij en zo wordt nijntje geboren.

De verzamelaars van kinderpostzegels en maximumkaarten kennen nijntje vooral van de postzegelserie uit 2005. Dick Bruna maakte toen de tekeningen die gebruikt werden voor 6 verschillende kinderpostzegels die dat jaar als thema "Veilig en wel" hadden. Uit deze serie ziet u hierbij een viertal maximumkaarten (afb. 1-2-3 en 4) waarbij gebruik is gemaakt van originele kaarten die uitgegeven zijn door de fa. Art Unlimited. De opdruk die gebruikt is bij kaart 4 is zilverkleurig, een speciale jubileumeditie uitgegeven toen nijntje 50 jaar werd. De stempeling is uiteraard gedaan in Utrecht, de geboorteplaats van Dick Bruna.

Eenvoud en duidelijkheid in vorm en kleur. Daar kennen wij Dick Bruna van. Geliefd door jong en oud in binnen- en buitenland waarbij nijntje, bekend in het buitenland onder de naam Miffy, vooral in Japan een ongekende populariteit geniet.

Bruna verzorgde in 1969 ook al het ontwerp van de kinderpostzegels. Een maximumkaart met zijn handtekening ziet u op afb. 5. Terecht dat Dick Bruna in 2010 een eigen postzegel heeft gekregen. Wat mij betreft had dat al veel eerder mogen gebeuren want als er één illustrator is die zijn sporen heeft verdiend dan is hij dat wel. Zijn silhouet is op een postzegel (afb. 6) verschenen in de serie Zomerpostzegels met als thema "Helden van toen en nu". In die serie bevond hij zich in goed gezelschap van o.a. schrijfster Annie M.G. Schmidt.

Om u een indruk te geven hoe belangrijk de inbreng is van Bruna is de Nederlandse maximafilie ziet u bij dit artkel verschillende maximumkaarten waarbij gebruik is gemaakt van tekeningen van Bruna. Al bladerend door mijn verzameling kwam ik er vele tegen van de meest uiteenlopende onderwerpen.

Het vaakst is er van deze kaarten gebruikt gemaakt bij het thema sport. Voetbal op kaart 7 uit 1998, zwemmertjes op een startblok op een VHK-kaart uit 1988 (afb. 8), judo uit 2009, ook op een originele VHK-kaart (afb.9) en turnen op het paard uit datzelfde jaar (afb. 10). Tot slot de kaart met de schaatser waarop de zegel over de Elfstedentocht uit 1997 geplakt is, voorzien van het speciale vlagstempel (afb. 11) en op kaart 12 het fietsende echtpaar uit de serie Vakantiezegels uit 1996.

PostNL geeft dit jaar verschillende velletjes uit met postzegels van nijntje. Deze verschijnen niet in het reguliere emmissieprogramma en om die reden zal de nieuwtjesdienst daar geen maximumkaarten van leveren.